2017. július 28., péntek

Itt egy film! – Felettünk a Föld (2011)

Felfedeztek egy másik 'földet' alig pár ezer kilométerre Földünktől. Első ránézésre így lehetne összefoglalni a film tartalmát, azonban a film megnézése után rájön az ember, hogy ez igazából nem erről szól, hanem sokkal inkább Rhoda és John emberi drámájáról.

A filmkritikusok nagy többsége úgy véli, hogy ez a film elég kevés a „Felettünk a Föld” címre. Ez a vélemény azért kérdéses, mert ez a film nemcsak egy nagyszerű második esélyről szól a 'másik földön', hanem egy igazi élet lehetőségéről itt és most, ezen a Földön.



Keresztyén filmek; filmek, keresztyén szemmel (II)



Dráma, sci-fi. Előzetes: itt.  92 perc.
Főszerepben: Brit Marling. Rendezte: Mike Cahill.
Kommentben vagy Facebook üzenetben (itt) kell kérni a filmet!




Bűnbánat és megbocsájtás feszültségében 

       A csinos, fiatal és okos Rhoda Williams egy asztrofizikai program keretében a végtelen kozmosz titkait kutatja. Elmondása szerint boldogság vár reá, mert az életben semmi sem lehetetlen. A zseniális zeneszerző, John Burroughs pályafutása csúcsán áll, és szeretne egy második gyereket. Két élet, amely nem is különbözhetne jobban egymástól. Azonban e két ember élete egy tragikus baleset kapcsán keresztezi egymást. Sorsuk egyetlen pillanat alatt, amikor autójuk frontálisan ütközik, elválaszthatatlanul összefonódik.
       A baleset miatt Rhoda börtönbe kerül. Nem tudja, mit kezdjen magával. Itt a világ vége. Megpróbál öngyilkos lenni. John is teljesen tönkrement. Rhoda szabadulása után azzal bünteti magát, hogy takarítóként dolgozik.
       A lány megpróbál vezekelni tettéért és mindenben segíteni próbál Johnon, amiben tud: rendezi háztartását. Nemcsak megbocsátásért könyörög, hanem önmagának is szeretne megbocsájtani. Bűne, amellyel tönkretett egy családot nem hagyja nyugodni. Vajon hogyan érvényesülhet Jézus parancsa ebben az esetben, hogy nemcsak 7x, hanem 77x is meg kell bocsátanunk, nemcsak önmagunknak, hanem másoknak is.


Mindeközben megszületik a történelem legnagyobb tudományos felfedezése: kiderül, hogy létezik egy a földi élettel párhuzamos második világ. A másik föld „léte” pont azt a gondolatot sugallja a nézőnek, hogy van egy más világ is. A rendező próbálja feloldani a feloldhatatlant, hogy van szabadulás a bűn terhe alól, van megbocsájtás, van, egy másik ország ahol mindent újra lehet kezdeni, mert „most már létezik egy másik én”. Hogyan változnak meg a lehetőségek a másik földön? Mi lesz más, mi lesz új?


MÁS FÖLD. MÁS VILÁG. MÁS ÉN. MÁS ESÉLY.


       Szól a telefon és Rhodával közlik a hírt, hogy ő lehet a szerencsés, aki a másik földre utazhat. Egy új lehetőség, egy hely azon az űrhajón. Egy hely abban az új országban. Bibliai megfogalmazásban új ég és új Föld.
       Valóban Isten Jézus Krisztusban egy teljesen új esélyt adott az emberiségnek. Minden embernek adott egy második esélyt, adott egy lehetőséget a bűnbánatra, de a bűnbocsánatra is. Jézus Krisztus maga a lehetőség: egy hely az űrhajón, amely Isten országába tart.       

      A film elmondása szerint a legrejtélyesebb dolog mégsem a világűr végtelensége, vagy a másik föld, hanem mi vagyunk a magunk valójában. Felteszi a kérdést, hogy egyáltalán képesek vagyunk felismerni és megismerni önmagunkat? Valójában mit szeretnénk látni, ha egy másik földön kívülről tekinthetnénk önmagunkra?
       Isten azt szeretné, ha szembe mernénk nézni önmagunkkal, azt szeretné, hogy az őszinte bűnbánat és őszinte tükörbe nézés által meglátnánk valódi önmagunkat. Azt szeretné, ha ezután megvallanánk és bocsánatot kérnénk tőle gyengeségeinkért. Azt szeretné, ha megváltott gyermekeiként az ő képét hordoznánk ebben a világban, ezen a Földön.


A film sok kérdésre nem válaszol. Talán Rhoda és John új lehetőséget kapott? A filmből nem derül ki. Ilyen kérdések maradnak bennünk nézőkben a film megnézése után:

1. Mi lett Johnnal? Meg tudott végül bocsátani Rhodának, hiszen gyengéd érzelmek (is) fűzték hozzá? Nem egy könnyű döntés miután a lány bevallja neki, hogy Ő volt az, aki miatt halt meg a férfi családja.
2. A másik földön is ugyanezek az események folytak le?  Rhoda különben nem pályázott volna az űrutazásra, hiszen pont kitaszítottsága miatt vált érdemessé a jegyre…
3. Melyik Földön vannak éppen: Rhoda ment a másik földre, vagy a másik Rhoda jött-e ide?


Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése