2017. május 23., kedd

Erdélyben is a Reformáció 500. évében járunk (II)



                                                - MIT JELENT A REFORMÁCIÓ? - 


A 2017-es év nemcsak azért jelentős, mert beiktatták hivatalába Donald Trump az USA 45. elnökét, vagy, mert Európa migráns krízissel küzd, hanem mert egy olyan történelmi eseményre emlékezünk, amely Magyarország és Erdély történelmét nagymértékben befolyásolta: ez az év a Reformáció 500 éves évfordulójának az éve. Hogyan értheti meg  a mai egyházon belüli, vagy azon kívül élő ember,  hogy mit is ünneplünk a Reformáció 500 évfordulóján?
 Nemrégiben végeztek egy kutatást, arról, hogy hány százaléka az embereknek találkozott olyan hirdetésekkel, reklámokkal ahol egyházi jellegű témákat szólaltattak meg. A válasz az volt, hogy az emberek 19% -a, ami azt jelenti, hogy a lakosság csak 1/5-e találkozott olyan információval, ami az egyházra hívta fel a figyelmet, pedig a Reformáció egy olyan megújulási mozgalom volt, amely egész Európát, de az egész világtörténelmet befolyásolta és mind a mai napig befolyásolja.
Miben állt tehát a reformáció üzenete, amelyre a 2017-es év egészében emlékezünk a reformáció 500. évfordulóján? (Királyhágón megünnepelték a REFORMÁTUS EGYSÉGNAPJÁT. #Őrizd#A#Várat! #Refo500)
A Reformáció 500 évfordulója kapcsán a Magyarországi Református Egyház készített egy imázs filmet, amellyel a Reformáció 500 évfordulóját, mint egy fontos mérföldkövet szeretné közel vinni az emberekhez. Ebben a filmben, a reformációnagykövete Gundel Takács Gábor azt mondja, hogy a Reformáció egy „új út”, „egy olyan világméretű változás, amelynek következtében virágzásnak indult a magyar nyelv és gazdagodott a kultúránk”. De miben is áll ez a világméretű változás? Miért fontos nekünk megértenünk ezt a változást, amely napjainkig meghatározza életünket? 


A Reformáció 500. évének tehát az aktualizált mai üzenetének a megértését 3 további kérdés kapcsán lehetne megérteni: 



Mit jelent a Reformáció?

Mit jelent reformátusnak lenni?

Miért ünnepeljük a Reformáció 500. emlékévét?


1. Mit jelent a Reformáció?

A nagykövet azt mondta, hogy a Reformáció ünnepe „lehetővé teszi, hogy megértsük egymást, közösségünket és a közös jövőnket”. Hogy érthette ezt?

A Reformáció végső „gyümölcséről” beszélt, arról, hogy hova is jut el a református ember. Egy olyan útról beszélt, amelyet „református identitásnak” is nevezhetnénk, egy út, amelyet Isten szánt nekünk, embereknek. A Reformációt, is Isten adta, azzal a céllal, hogy megérthessük akaratát. A Reformáció abban segít, bennünket, hogy megérthessük, hogy mire vágyunk ebben a világban. 'De mire is vágyunk' – kérdezhetné valaki?


Folytatása következik ... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése