2017. augusztus 6., vasárnap

6 tipp amivel kiszúrhatod a téves tanításokat

Szinte, észre sem vesszük és nap, mint nap tudatosan vagy tudattalanul elfogadunk biblikusan hangzó tanításokat, amelyek igazságáról nem győződtünk meg. Mégis honnan tudhatjuk-e meg azt, hogy egy tanítás biblikus-e vagy sem?




6 gyakorlati tipp, aminek segítségével megláthatod:


       1. Imádkozz Istenhez, hogy beszéljen hozzád. Minden tanítás, prédikáció elsősorban Istenre kell mutasson. Az Úr az szeretné ha megértenénk, hogy minden hasznos tanítás Tőle származik. (Jakab 1,17)
       2. Gyakorold a ″Sola Scriptura″ elvet. Ne higy el egy prédikációt teljes mértékben, csak azért mert tele van vallásos zsargonnal, kegyesnek tűnő beszédstílussal. Amikor a Szentírás fényében vizsgálsz meg egy tanítást, olvasd el az adott igeverseket többféle fordításban, nézd meg a kontextust. Figyeld meg, hogy az adott igevers hogyan épül be az adott fejezet vagy könyv szövegkörnyezetébe.
       3. Református identitásunkhoz hozzátartozik az ún. ″egyetemes papság″ elve. Légy egy önálló Szentírás tanulmányozó, vállalj felelősséget a kérdéseidért, iratkozz be egy bibliaiskolába, olvass biblia magyarázó könyveket.
       4. Légy gondolkodó. Ne higy el egy tanítást csupán azért mert egy kiemelkedő személyiség mondta. Természetesen tisztelni kell, akik hitben előttünk járnak, de egyben tartózkodni kell az olyan tanítóktól, akik elutasítják a másképp gondolkodást, akik nem szeretik a kérdéseket. Jézus amint láthatjuk az evangéliumokban, készségesen válaszolt az emberek kérdéseire.
       5. Tölts időt olyan hívő testvérek társaságában akik önálló gondolkodók , akik kérdéseket tesznek fel, akik  kimernek lépni ha szükséges a felekezeti korlátokból. Ne felejtsük el, Isten igazsága minden körülmény között fényleni fog.
       6. Nézd meg a tanítás gyümölcseit. Elvezet-e az adott tanítás  a szeretethez, a szabadsághoz,  a kegyelemhez. Ha a tanítás bűntudattal, kiábrándulással, elzárkózással, szégyennnel vagy megkötözöttségel jár, akkor rossz út az.


Soós Szabolcs írása


Henry Cloud és John Townsend pszihológus lelkészek tollából. Eredetiben itt.

Nekem a harmadik módszer jön be a legjobban, hiszen a Bibliát magyarázó könyvek sokat segítenek. Ennek ellenére mégis úgy érzem, hogy a legjobb módszer mégis az első, hiszen Isten emberei a Bibliában magától Istentől kérték az útmutatást. Kérdés az azonban, hogy hogyan lehet ma kérni Istentől a vezetést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése