2017. július 10., hétfő

Tudtad, hogy ezzel a 7 illemszabállyal a templomban helyesen fogsz viselkedni? Nyílt levél az istentiszteleti alkalmak ünnepi hangulatáért!

Akárhova megyünk előtte tájékozódni szoktunk arról, hogy hogyan illik ott viselkedni. A templommal sincs másképp, pont azért, hogy puszta jelenlétünkkel emeljük e szép alkalmak hangulatát, ünnepélyességét, hiszen itt arról van szó, hogy magát Istent jöttünk tisztelni.


A cikk videóban is megtekinthető: ITT.

A templomot ritkán látogató ember és a naponta templomba járó is hasznos információkat találhat ebben a cikkben. Van ugyanis néhány dolog, amit teljesen reflexszerűen, a célját nem ismerve, de jól végzünk, azonban előfordulhatnak rossz beidegződések is.




1. A szent hely tisztelete.

Minden templomban van egy, a szertartások szempontjából különösen kiemelt szent hely, ezt mi is tartsuk tiszteletben halk körbejárásunkkor. Katolikusoknál az oltárszentség, az ortodoxoknál az ikonosztáz, a zsidóknál a tóra- tekercs, míg a protestánsoknál az Úr asztala.
Hangosan beszélni, sőt hangosabban suttogni, nevetgélni, bökdösni, kacérkodni illetlenség.


2. Az alkalomhoz való alkalmazkodás. Aktív részvétel.

Nagyon fontos, hogy ha bármely céllal (Isten tisztelet, elcsendesedés, imádkozás vagy műemlék – látogatás) egy templomi vagy egyházi szertartásba csöppenünk, akkor az általunk ismert dolgokban vegyünk részt.
Általános szabály, hogy aki egy közösség összejövetelén vesz részt, az annak a közösségnek az alapvető megnyilvánulásait követi, magyarán alkalmazkodik a helyzethez. Tehát, ha saját felekezetű istentiszteleten veszünk részt, tekintsük a szertartást szívügyünknek: énekeljünk, imádkozzunk, az alkalomra várakozva, s azt követően beszélgessünk a közelünkbe lévőkkel. Imádkozni vagy összekulcsolt kézzel illik. Imádság alatt, és amikor azt a szertartást végző személy jelzi, illik felállni.


3. A templomba való belépéstől, az istentisztelet megkezdéséig.
Noha a templom az Istennel és az egymással való találkozás helye, mégsem az az első, amikor bemegyünk, hogy minden ismerősünkkel kezet fogunk. Természetesen itt is érvényes az általános szabály, hogy bárhova belépünk, köszönünk, de a kézfogás ideje az áldás után következik. 
A templomban, szertartásra érkezve ne álljunk meg, ahogy bejöttünk, hanem igyekezzünk minél bennebb helyet találni, hogy azoknak is helye legyen, akik később, netalán késve érkeznek.  Ne üljünk le a pad szélére, mert úgyis fel kell állnunk, ha a hívek belülre igyekeznek. Inkább eleve a legbelső széken helyezkedjünk el. A templomba (is) illik időben megérkezni!


4. Öltözetünk a templomban.
Minden templom látogatására vonatkozik, hogy hiányos öltözékben nem szabad, sőt tilos bemenni. A hívő ember számára a templom az ünnep helye, ezért oda ünnepi ruhába mennek. A turistától is elvárható, hogy ha külföldön templomba megy, ott annak az országnak elvárásai szerint, az alapvető udvariasságnak megfelelő öltözetbe menjen be a templomba.
Kirívó modortalanság férfiaknak fedett fővel templomba belépni!


5. Egyházi alkalmazottak megszólítása.

A templomban is érvényes, hogy a tisztségviselőket nevükön illetve címükön szólítjuk.
Protestáns egyházi tisztségek
Református/evangélikus/unitárius lelkészek megszólítása: Tiszteletes urak. Feleségeik és Protestáns lelkész hölgyek: Tiszteletes asszonyok. Püspök: Főtisztelendő Püspök úr. Esperes: Esperes úr.
Katolikus egyházi tisztségek
Pápa: Szentséges Atya. Bíboros: Eminenciás Bíboros úr. Érsek: Excellenciás úr/ Érsek úr. Püspök: Excellenciás úr/ Püspök úr. Pap: Főtisztelendő úr/Atyám. Kispap vagy diakónus: Tisztelendő úr/Atyám.

6. Adakozás.
Isten azt szereti, ha valaki a szívéből, őszinte szeretettel ad valamit a másiknak/ Isten ügyére. Valóban őszinte szívvel adni, áldásos Isten szemében. Pont ezért, jó tudni, azt, hogy illik az adakozást, a mindenkori pénzgazdálkodásunk részévé tenni.

7. Temetésen.
Temetésre talpig sötétben illik menni. Javasolt, hogy a nők viszonylag hosszú ruhát vagy szoknyát, hosszú ujjú felsőrészt; a férfiak legalább szövetnadrágot, vasalt egyszínű inget, zakót vegyenek fel. Férfiaknak a téli hidegben is fedetlen fővel kell állniuk a ravatalozóban. Mindenkinek illik egy szál virágot letenni a sírra. Ha nem a mi hozzátartozónk temetésén vagyunk a gyászolóknak részvétet nyilvánítunk, a család legidősebb vagy általunk legismertebb tagja elé állva.

Templomban c. vers

A templomban menj csendesen, /Istenhez járulj eszesen, / Odaérvén imádkozzál,/ Főhelyre ne vágyakozzál. /A székben, ha szoros a hely, /Nagyobb ember előtt kikelj, /Ne suttogj, se ne aludjál, / Szemeddel se kalandozzál. / Figyelmezz a tanításra, / Ne add akkor eszed másra, / Hallgasd végig és tanuld meg / Feddésért ne neheztelj meg. / Adj hálákat az Istennek, / Ha van mit, adj a szegénynek. / Haza menvén, olvasgassál, / Jó könyvekből tanulgassál.

Templom, Istentisztelet, Illem, Etikett, Protokoll, Helyes viselkedés, Ünnepi alkalom, Öltözködés, Szent hely, Liturgia, Egyház, Adakozás, Egyházi tisztviselők megszólítása, Temetési illemszabályok, Tiszteletes Úr, Katolikus, Ortodox, Protestáns, Református, Evangélikus, Unitárius, Baptista, Pünkösdita, Szombatista, Adventista

Egészítsd ki! Szerintem a legfontosabb templomi illemszabály, a ...

2 megjegyzés:

  1. Nőknek fedetlen vállal illetlen bemenni a templomba is. (Szerintem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az öltözködés az magánügy, ezért nem írtam róla bővebben, csak annyit, hogy oda kell figyelni reá. Mindenképp sok érdekes dolog derülne ki ha elkezdenénk beszélni róla ...

      Törlés